Archive

Tags

Αφιέρωμα στην mua Σοφία Βουλαλά


Η γνωστή make up artist Σοφία Βουλαλά και δημιουργός του Thessaloniki Fashion Project από μικρή ηλικία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τέχνες. Πιο συγκεκριμένα, ασχολήθηκε με την κεραμική, την ζωγραφική κ την δημιουργία κοσμημάτων κ λοιπών αντικειμένων. Από εκεί πηγάζει και η αγάπη της για τα special effects, τα οποία και δουλεύει με στόχο την εξειδίκευση της στον συγκεκριμένο τομέα.

Η πρώτη της επαφή με το body/face painting, ήταν στη σχολή της, όπου είχε τη τύχη να έχει μια καταπληκτική καθηγήτρια με την οποία δουλέψανε το συγκεκριμένο κομμάτι (αφού εκείνη την εποχή δεν ήταν τόσο διαδεδομένο και εξελiγμένο το face &body painting), αλλά επίσης, βοήθησε και η εμπειρία της εκθέσεως Nouvelles Esthetiques στο Παρίσι, στα ξεκινήματα της.

Αποφοίτησε από το Ι.Ε.Κ. Θεσ/νίκης το 2003, και σπούδασε και στο Carole Ecole Superiere D' Esthetique, στη Γαλλία. Από το 2003 εργάζεται ως make up artist, δουλεύοντας και σε tattoo studio κατά την περίοδο 2004-2010, ( body tattoo κ permanent make up). Κατά συνέπεια, ήταν πολύ κοντά στη ζωγραφική λόγω επαγγέλματος. Ήταν κάτι που την έφερε πιο κοντά στο face &body painting. Τα τελευταία επτά χρόνια διδάσκει σε ιδιωτικές σχολές και δουλεύει σε εκθέσεις .

Επιπλέον, από το 2013 δραστηριοποιείται πιο έντονα στο χώρο,

δουλεύοντας σε θεατρικές παραστάσεις, σε φωτογραφίσεις, και σε φεστιβάλ όπως το "street art festival και “street mode festival". ​​Επίσης, εργάστηκε στη Δ.Ε.Θ., Exclusive Beauty( κάνοντας παρουσίαση live εφαρμογή του body painting με αερογράφο κ stencil), και συμμετείχε στο 21 Βαλκανικό φεστιβάλ. Ακόμα, συμμετείχε και ως βοηθός στο "Comi-con" κ στο έργο "Aida" στο Μεγ.Μουσικής. Τέλος, εργάζεται σε μεγάλου μήκους ταινίες, και έχει συνεχή συνεργασία με το τμήμα κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., με πολλές συμμετοχές σε μικρού μήκους ταινίες (κάποιες από τις οποίες έχουν διακρίσεις και στο εξωτερικό) .

Σταθμό στη καριέρα της που να έχει έμμεση σχέση με

το μακιγιάζ, είναι η συνδιοργάνωση του Thessaloniki Fashion Project. Ένα event που αφορά τους make up artist και μου δίνει τη χαρά να γνωρίζει και να συνεργάζεται με άτομα του χώρου μας , τα οποία σέβεται και εκτιμάει.

Θεωρεί οτι το Face painting και το body painting έχουν τις δυσκολίες τους. Ανάλογα το concept που έχει να κάνει, δημιουργεί αντίστοιχα. Προσωπικά, πιστεύει ό,τι στο σώμα έχουμε τη δυσκολία της μεγάλης επιφάνειας, την οποία πρέπει να καλύψουμε με επιτυχία κ διάρκεια στο χρώμα αλλά και την ευκολία ότι μπορείς να αποδώσεις πιο εύκολα τα σχέδια (τη σκιά κτλ). Στο πρόσωπο αντίστοιχα η επιφάνεια είναι μικρή αλλά η δυσκολία έγκειται στην σωστή απόδοση του σχεδίου.

Της αρέσει πολύ το ρεαλιστικό μακιγιάζ και είναι κάτι το οποίο ‘δουλεύει’ ακόμη. Προσπαθεί να το αποδώσει σωστά με τον αερογράφο, μια τεχνική αρκετά δύσκολη ειδικά για κάποιον που δεν την έχει διδαχτεί, όπως και οι περισσότεροι στην Ελλάδα άλλωστε. Επίσης, ο συνδυασμός με τα special effects, είναι ένα είδος μακιγιάζ το οποίο την ενδιαφέρει και δουλεύει πολύ τα τελευταία χρόνια.

Προσπαθεί να δουλεύει με όλες τις τεχνικές. Προτιμάει να χρησιμοποιεί aqua colors με πινέλο, σφουγγάρι ακόμη και με τα χέρια... Για την Σοφία το μακιγιάζ έχει σχέση με την ζωγραφική και κατά συνέπεια ότι έχει σχέση με τη ζωγραφική δεν έχει μέτρα και κανόνες παρά μόνο φαντασία και όρεξη.

Μας λέει ότι θα ήθελε να βάψει τον αγαπημένο της συγγραφέα Clive barker (Hellraiser), και θα συνδύαζε τα special effects με τη ζωγραφική ώστε να δημιουργήσει κάποιον χαρακτήρα των βιβλίων του.

Η γνώμη της για την οικονομική κρίση της χώρας μας είναι ότι η βοηθά τη τέχνη καθώς γίνεται περισσότερο ποιοτική και ξεκαθαρίζει το τοπίο από όποιον πραγματικά αγαπά αυτό που κάνει και όποιον το κάνει τυχαία ή λόγω μόδας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει εκμετάλλευση και σε αυτό το επάγγελμα με τη δικαιολογία της κρίσης ως προς τις πληρωμές.

Για να ασχοληθεί επαγγελματικά κάποιος με το μακιγιάζ πιστεύει ότι χρειάζεται κυρίως αγάπη για αυτό που κάνει και διάθεση. Έχει δει πολλούς ανθρώπους χωρίς ιδιαίτερο ταλέντο αλλά με τρομερή όρεξη και τόλμη να διαπρέπουν.

Αυτό που θα ήθελε να πει σε κάποιον νεότερο είναι ότι, αν δει το μακιγιάζ σαν κάτι που απλώς υπάρχει ή μια απλή επιλογή, τότε δεν έχει κάποιο νόημα να ασχοληθεί με αυτό το

αντικείμενο, ούτε και θα γίνει κάποια εξέλιξη. Είναι αυστηρή σε αυτό και είναι κάτι που προσπαθεί να περάσει και στις μαθήτριές της. Αυτό το αντικείμενο είναι κάτι που χρειάζεται αφοσίωση, υπομονή, κόπο κ σεβασμό. Στην εποχή μας πολύ γρήγορα μπορείς να ανέβεις αλλά ακόμα πιο εύκολα να εκτεθείς ,ειδικά μέσα από τα social media και την διαδικτυακή προβολή.

Χωρίς ανταγωνισμό και με πνεύμα συνεργασίας, μόνο κερδίζει κανείς και δεν χάνει. Κάτι τελευταίο που θα έλεγε είναι ότι η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με τους συναδέλφους είναι κάτι που βοηθά πολύ και δεν χρειάζεται να είμαστε ατομικιστές.Νιώθει πολύ τυχερή γιατί αυτό είναι κάτι το οποίο έχει καταφέρει να κερδίσει και μέσω αυτού έχει γνωρίσει σημαντικά άτομα στο χώρο, με τα οποία συνεργάζεται.

Για τους τρόπους επικοινωνίας με την mua Σοφία Βουλαλά επισκεφτείτε την gallery του site.

#ΣοφίαΒουλαλά #makeupartist

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon