Archive

Tags

Αφιέρωμα στην make up artist Ελεάνα Δημοπούλου


H make up artist Ελεάνα Δημοπούλου είναι αδιαμφισβήτητα από τις καλύτερες body painters της χώρας μας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της σχολής Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης του ΤΕΙ Αθήνας. Αυτήν την περίοδο παράλληλα με το μακιγιάζ εργάζεται ως σκηνογράφος και γραφίστρια. Έχει εργαστεί ως makeup artist σε πολλά βίντεο κλιπ, ταινίες, διαφημιστικά, φωτογραφίσεις, events και θεατρικές παραστάσεις. Έχει κερδίσει δυο φορές πρώτη θέση σε διαγωνισμούς μακιγιάζ της Kryolan Hellas ενώ πρόσφατα συμμετείχε και στον διαγωνισμό της NYX, GreekFaceAwards, όπου προκρίθηκε ως την τελική δεκάδα.

Πότε ήρθες σε επαφή με το body/face painting για πρώτη φορά;Ποιο ήταν το ερέθισμα που σε τράβηξε σε αυτό; Από μικρή μου άρεσε πάρα πολύ να ζωγραφίζω και ήταν θέμα χρόνου από το χαρτί να περάσω στο σώμα και το πρόσωπο όταν γνώρισα τον κόσμο του μακιγιάζ, γύρω στα 12. Στην εφηβεία μου πειραματιζόμουν πολύ με ό,τι είχα, μολύβια, κραγιόν, σκιές κλπ, βάφοντας κυρίως τον εαυτό μου. Στα 16 άρχισα να κάνω το μακιγιάζ για τις θεατρικές ομάδες στις οποίες συμμετείχα. Η πρώτη σωστή μου δουλειά ήταν η παράσταση της Νεκρής Νύφης του Tim Burton. Το bodypainting ήρθε λίγο αργότερα, στα 21 όταν πλέον είχα αρχίσει να χρησιμοποιώ επαγγελματικά υλικά και να παρακολουθώ τις youtuber του εξωτερικού. Και από τότε δε σταμάτησε ποτέ.

Πες μας λίγα λόγια για την εμπειρία σου πάνω στο bodypainting. Επαγγελματικά ασχολούμαι από το 2014, ενώ παράλληλα φοιτούσα και στη σχολή Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής. Η μια δουλειά έφερε την άλλη, κι έδειχνε να αρέσει στον κόσμο η εικαστική ματιά μου. Πολλοί φωτογράφοι και μοντέλα ενδιαφέρθηκαν για συνεργασία κι έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι όλο και περισσότερο. Όταν τελείωσα τη σχολή, επέλεξα ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκμάθησης μακιγιάζ της σχολής Νίκος Αμάραντος, για να κατοχυρώσω τις γνώσεις μου στον συγκεκριμένο τομέα. Πλέον διδάσκω αισθητικό και επαγγελματικό μακιγιάζ, ενώ παράλληλα δουλεύω και σε κινηματογράφο, θέατρο, διάφορα events και φυσικά σε φωτογραφίσεις.

Οι ωραιότερες στιγμές της καριέρας μου ως τώρα, φυσικά ήταν η συμμετοχή μου στον πανελλήνιο διαγωνισμό μακιγιάζ της NYX το 2017, καθώς και η συνεργασία μου στο Metal Female Voices Fest στο Βέλγιο, όπου έκανα το μακιγιάζ για πολλές από τις αγαπημένες μου μπάντες.

Face ή body painting; Τι προτιμάς; Bodypainting φυσικά, όσο μεγαλύτερος ο καμβάς, τόσο το καλύτερο. Το bodypainting σου δίνει την ευκαιρία να πλάσεις έναν χαρακτήρα από το μηδέν, να δημιουργήσεις ένα τρισδιάστατο και ζωντανό έργο τέχνης.

Υπάρχει κάποιο στυλ που σου αρέσει περισσότερο; Όχι, και ακόμη κι εγώ δεν έχω βρει το προσωπικό μου στυλ. Μου αρέσει να πειραματίζομαι συνέχεια και να προκαλώ τον εαυτό μου. Αυτό που μου αρέσει και επιδιώκω, είναι οι δουλειές μου να μη δείχνουν απλώς ζωγραφισμένες, αλλά να είναι ολοκληρωμένοι χαρακτήρες που θα μπορούσες να τους φανταστείς να ζουν σε κάποιο φανταστικό περιβάλλον.

Τεχνική βαψίματος που συνήθως επιλέγεις. Αγαπημένο και απαράλλακτο το πινέλο, έχει άλλη αίσθηση. Παρόλα αυτά κάθε τεχνική αφήνει τη δική της υφή στο έργο, τα ειδικά εφέ τονίζουν το δημιούργημα σου τρισδιάστατα, το μετατρέπουν σε ζωντανό γλυπτό και ο αερογράφος σου δίνει επίσης πολλές δυνατότητες και φυσικά ταχύτητα.

Υπάρχει κάποιο διάσημο πρόσωπο που θα ήθελες να βάψεις; Αν ναι,εχεις σκεφτεί τι θα του έκανες; Φυσικά! Και όχι μόνο ένας! Πρώτος από όλους ο Marilyn Manson! Θα ήθελα πολύ να δουλέψω μαζί του γιατί είναι μια καλλιτεχνικότατη ψυχή και ένα εικαστικό είδωλο. Θα έκανα κάτι πολύ απόκοσμο και φρικιαστικό επάνω του. Γενικότερα κάθε άτομο που γνωρίζω θα ήθελα να δημιουργήσω επάνω του, φτιάχνοντας ένα μυθικό alter ego. Πολλές φορές τα μοντέλα μου νιώθουν ότι οι δημιουργίες μου κουμπώνουν με στοιχεία του χαρακτήρα τους, και είναι κάτι που με βοηθάει πολύ στη δημιουργική διαδικασία. Αλλά θα ήθελα πάρα πολύ να δουλέψω και σε παραγωγές όπως το Φάντασμα της Όπερας. Είναι όνειρο ζωής.

Στην Ελλάδα πώς βλέπεις τα πράγματα ως προς το επίπεδο των

καλλιτεχνών; Θεωρείς ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει την ανάπτυξη της τέχνης; Θεωρώ πως υπάρχει ταλέντο. Αλλά λίγοι έχουν τη θέληση να προκαλούν τους εαυτούς τους να γίνουν καλύτεροι, να βγαίνουν από το safe zone και κυρίως να πρωτοτυπούν. Η άκριτη αντιγραφή είναι κάτι που με ενοχλεί όταν δεν είναι κομμάτι της εκμάθησης και οικειοποιείται το αποτέλεσμα. Δεν έχουμε μάθει να δίνουμε credits, και είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα. Η μισή δουλειά είναι στην τεχνική, ή αλλη μισή όμως στη φαντασία. Η οικονομική κρίση προφανώς δε βοηθάει γιατί δεν έχεις την ευχέρεια να πειραματιστείς δίχως να κοστίσει. Χαλάς υλικά, χρόνο, ενέργεια, που δύσκολα αναπληρώνονται. Παρόλα αυτά με λίγη θέληση όλα γίνονται.

Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται κάποιος για να ασχοληθεί με αυτόν τον τομέα του μακιγιάζ; Φαντασία και καλό χέρι. Αν δεν έχεις καλό χέρι δε μπορείς να πας μακριά. Ή τουλάχιστον για να το κάνεις πρέπει να κουραστείς πολύ. Η ζωγραφική είναι κάτι που βοηθάει πάρα πολύ. Παρόλα αυτά υπάρχουν στυλ μακιγιάζ για τον καθένα.

Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν; Πιάστε τα πινέλα σας, ζωγραφίστε παντού. Η συνεχής αυτομόρφωση είναι το κλειδί της επιτυχίας. Ξεκινήστε από τα χαρτιά, εξασκείστε τις ικανότητές σας, δείτε τους μεγάλους καλλιτέχνες, εμπνευστείτε αλλά μην αντιγράφετε. Βρείτε τη φωνή σας, το δικό σας χρώμα.

Κάτι που θα ήθελες να προσθέσεις εσύ... Καλλιεργήστε την αισθητική σας και ψάχτε την έμπνευση σε κάθε τι!

Για τους τρόπους επικοινωνίας με την mua Ελεάνα Δημοπούλου επισκεφτείτε την gallery του site.

#ΕλεάναΔημοπούλου #bodypaint #makeupartist